28 November 2011

panleucopenia virus in cat

Oh hi blogger ,

harini Nyza rajin lahh siket2 nak update ,so korang perasan takk title kat atas tuh ?
pelik kann name nye? name ape tu ?
okay ,post kali nih untuk smua pencinta haiwan .
btw ,Nyza pun tergolong jugak dalam kategori tu .
Nyza ade lah sedikit sebanyak buat research pasal virus nih ,
sebab dah ta tahan kucing2 asyik mati ==; sedeyh tau takk ! T_T
Sebab tersangat suke dgn haiwan . Sampai Nyza ta boleh tengok bgkai2 kucing yg dahh mati at tengah jalan tu. Kalau dekat ,boleh sampai histeria. 
Depan mata kene lggar ? *pitammmm*

Okay ,nak tauw pasal virus nih takk ?
Pada uols yg ade bela kucing , Nyza nak bgtawu ,korang kene hati-hati lahh ehh.
Lagi2 kucing yg bawah umur 1 tahun .
okay, virus fpv nih virus yg masih tiada penawarnye lagi .
macam penyakit aids tulah ..
ta tao lahh ,sbb nye takde yg bijak lagi kot nk cipta penawar ? =..="
cuma yg ada vaksin2 untuk mencegah ,tapi selalunye vaksin hanya akan diberi pd kucing seawal 5 bulan kot ?
tak berape sure ,tp baby2 ,1 or 3 bulan mmg tak lahh ..
ha ,kembali pd virus nih .. virus nih akan makan usus2 dlm body kucing nih , then die akan sekat rongga pernafasan . Salunye kucing hanya mampu bertahan 4 hari . punye kuad kann virus nih ?
simptom2 nye? okay ,pada mulanya ,,semua nih akan ada pd kucing nih sehari lepas ia dijangkiti virus nih
1.lendir yg banyak pada mulut
2.hilang selera makan
3. murung dan tidak aktif
4.cirit birit
5.muntahh-muntahh

virus nih selalunye dibawa oleh kucing2 dewasa ,i mean kucing2 luar . Maybe tercium dekat2 ke ape ke. Makan 1 pinggan ke, . kucing dewasa antibodi nye kuad, jadi mmg mudah untuk ia lawan virus ni . 
Sebab tu kite selalu nampk kucing2 makan rumput dan kemudian muntahkan balik . Sebab ia nak buang segala racun dlm badan . kdg2 ade jugak kucing yg dijangkiti virus nih mati mngejut . err.. kalau dh ade simptom2 nih ,tolong jauhkan dari kucing2 yg lain. kuarantinkan okay :)
Err, kucing Nyza dah berpuluh ekor mati sbb virus nih . And now ,bulat pun dahh dijangkiti . 



my heart ,my soul , my everything . Skrg dah sakit . :/ Still baby , mmg ta selamat . doc kate 50-50 . if boleh ,try bg sokongan untuk ia terus lawan virus. after 4 days die still hidup ,means virus dah berjaya dilawan :')
I'm try my best  , Nyza akan terus jage Bulat sampai bulat sehad . ILOVEYOU BABY .<3


Si comel yg NOOB ,
Nyza Daud

12 November 2011

Kuala Kangsar :')

Hi blogger ,
Hari ni Nyza nak ceritakan pengalaman Nyza ke Perak dulu . Motip Nyza? HAHA ! ohyeah ! Org yg Nyza sayang tuh kan org Kuala Kangsar , harus lahh uols bace entry semua pasal dia jea .Nyza tengah dok frust lagy ,mmg sume pasal die jelahh . Muak? Bosan ?so uols taknak bace? sila ke entry lain okay sygs ! :) Nyza pergi Perak pada 2hb January 2011. Bergerak dgn ibu , cousin Nyza sebab nak amik kete Nyza kat sana . Sambil tuh boleh makan angin kan . Lame dah tak bercuti .  Kiteorg bergerak dalam kul 8am kot ? tak bape sure lahh syg , then sampai sane dlm kul 4ptg gitu . Yelah masa tu masih new year kan ,so highway sesangat sesak . And nih first time kot kiteorg lenjan kete ibu smpai ke Perak .Mmg tak yakin akn sampai sebenonye ,tp cousin ade. Tak lah risau sgt . Adik plak tak ikot sbb dah start skolah masa tu .Ni adelah sempat Nyza snap picture dgn cousin Nyza , *dia lelaki tauw*
Yg nih masa tuh kat taman permainan terbiar . Nak taw kenapa Nyza berhenti ? Sebab kat situ ade satu patung GAJAH , dperbuat daripada batu aka simen . Comel kot . Mesti pelik kan? Asal sakai sgt Nyza nih ?Honestly masa pergi tu memang kemain lagy cun ,makeup sume.Tapi 6-7jam dalam kete ,mane larat . -..-' dgn kepala pening lagy . So ,tudung uhh lilit2 pun jadi cmtuh . Ni sume muke kepuasan sbb dah sampai . Then check in hotel , rehat kejap . Mlm tuh pi jejalan kat expo ,ade kat dewan serbaguna kot ? tah lahh . Nyza jejalan sampai lupa jam dah pukul 2 am. Mane taknye , kat situ ade jual rabbit jenis IRON-HEAD . Bukan iron tu ,jenis rabbit comel,mata hitam macam pnda. Sempat jugak jejalan kat roundboard , Antara byk2 ,selain jambatan yg byk lampu tu ,nie tmpt yg lawa kat situ . Korang nampk je k.kangsar tu cam tak maju je ,tp tmpt die sebenarnye cantiK. Sebab mule2 Nyza sampai ptg tu ,mmg tak de rase nak berjalan pun. Bile kua mlm ,tmpt die lawa sgt .

See ? Kemain meriah lagy lampu die kann . *gittew* Macam sarang SPIDERMAN kann ? Ibu kate Nyza nih dari kecik lagi mmg tertarik pd kawasan yg byk lampu , sampai lah sbesar skrg ,Nyza still ada tabiat tu . Pntang tgk tmpt byk lampu ,mesti berhenti . So kalau nak ajak kuar tu ,tolong make sure tmpt tu byk lampu comel tauw <3 Ade jugak pi lalu kat jambatan yg byk lampu tu . Dorg kate nak ke Ipoh ikot situ . Tapi takde pictute kat jambtan tu,really sorry .:/ 
Salah satu tarikan ke Kuala Kangsar nih . Ade jet tak bergerak . abis minyak kot ? Nyza ingt lg SI DIA pernah citer kat Nyza pasal jet nih . Nyza tye ape yg best sgt kat tmpt die tu ,die ckp ade jet ,ade telefon yg kat LONDON tu . Err awk ,kenapa yg telefon tuh saye tak jumpe ehh ? =.= tersorok ke? 

Nih malam mase kiteorg merayau sampai pagi tu . Nak carik kedai makan ,tp tak jumpe. *kebuluran tauw* Last2 pegi 7e je beli roti .Kucing tu yg teman amik gambar sekali . Ikot hati nak je bawak kucing tu balik . Tapi ibu tak bagi . So amik gambar buat kenangan jelah. Tah idop ke tak kucing tu .Comel je beliau amik gambar sebelah Nyza. Btw mase nih Nyza tak kenal SI DIA lagy . Kalau dop Nyza dah ade dah picture dgn die. T_T Tuhan tu MAHA BERKUASA. Hmm ,esoknye Nyza ke IPOH , apply no PLAT . memandangkan no PLAT N9 lama nak proses. Lyankan aje lahh .. 


Tak dapat nak snap dekat2 , Ini je yg mampu . Agaknye ni yg cun kot ? Macam Hollywood plop . :p Last day Nyza kat Perak , sebab ibu dgn cousin seminggu kat sana. Tggu no plat siap and bawak balik kete. And Nyza plak balek bawak kenari . Bukan ke blh balek sama2 ?==' saje je ibu shopping taknak bawak Nyza. Seronok dorg shopping . Btw azam tahun 2012 Nyza nak ke Kuala Kangsar lagi . Insya-Allah .Dengan kawan2 Nyza , iza ,oshien ,fizah ..and.. Mungkin dgn org tercinta sekali? Jika kami akan kembali bersama. Nyza percaya pada hati Nyza. Hati Nyza masih mengatakan yg dia sygkan Nyza seperti mana Nyza sygkan dia. Nyza percaya dia akan kembali dan makbulkan impian kami nak ade baby girl kembar :) *blushing*
Jika tidak ? Nyza akan simpan semua kenangan tu sampai mati . And hidup sorg2 . :') Awk ,next year kite jumpa okay . Saya rindukan awk . okay guys ,taking a good care . jyeahh ! bhoii <3

Nota Nyza Daud : Kalau lah boleh naik bas pergi bulan ,aku nak hidup dgn dia kat atas bulan tanpa ada gangguan sesiapa . :')

SI COMEL YG NOOB ,
NYZADAUD

31 October 2011

Nota seorang insan

Hi blogger , 


macam biase ade jela post kann dari nyza .
Nyza dah kate kann ,nyza sangat suke bercerita ,sangat suke menaip blog :)
blog dah jadi macam makanan untuk nyza ,mmg nak tiap hari .
okay , post kali ini sebenarnye post yg lama , tapi nyza tengok mcm takde respon ,jadi nyza mngedikkan diri mengUPDATE post nih semula. hope korang dapat hayati cerita di bawah . 



Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..
OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..
Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..
Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..
Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....






Dah abis bace ? ade takk yg meraung melalak tu ? *sambil lap air mata*
Nyza sendiri pun malas nak cite banyak .Rasenye korang pun dah dapat kann pengajaran dari cite nie ? Dengan senang hatinye nyza tak payah lahh nak nasihat and membebel mcm mak nenek #terase#. Nyza pun dapat pengajaran dari cerite nih . Nyza tak sanggup nak duakan org yg syg nyza.
 Ehh daus sayang nyza ke? *pengsann!!*  
Korang2 lelaki /gurlgurl kat luar tu , *bf nyza tak terkecuali * jangan  lahh korang curangcurang yekk .*nasihat diri* Hargai gf/bf korang seadanya sebelum dia meninggalkan kite . *teringat kat i###t *  T_T
okay ,seperti biasa : moral of the scary story *tunggang terbalik aku speaking*
jangan menduakan cinta yg setia pada kita . Dan  juga cinta kite pd yg MAHA ESA . :) 
so,renung-renungkan dah selamat beramal .



with all sweet face,
nyza daud  >.<





30 October 2011

opps ! payudara panjangkan usia lelaki?

Hi back ,bape kali hi la kann ? *suke aty aku lahh ,blog aku kann*
suke nokks title kat atas tu ? jangan nak suke sangat yek xD *guling-guling*
okay , aku sendiri pun tak berape nak caye bende nih . ta tau lah betul ke tak ,sahih atau tak.
Wallahhualam . Just nak share dgn korang jea sygs2 ku .
kalau nak tengok jelas,sila klik pada gambar yek .



seronok takk pade cik abang2 kat luar tu ? ehh kejap ehh , tak semua nya ohkay .
korang yang belum kahwin jangan menggedik bagai nak test okay. =='
aku lepuk hang semua satg  baru tao . *warning*
Pada yg dahh kawen , tak yah la g gym ehh pas nih . tenung bini puas2 yek xD
pade yg pompuan tuh ,jangan lahh menambahkan lagy dosa2 yg ade ekk pi dok try bg bf tengok , konon nak bagi bf panjang umor bagai . yg dah nikah je tao :p
amaran : segala isi kandungan post ini tiada kaitan dgn yg hidup atau pun yg dah meninggal dunia :)
kepala aku pun dahh berat sebab sepanjang malam online *gediks taknak tido*
itu saje . bubye uols !

nota nyza daud : tak perlu kot tengok2 , buat malu jek .*hiks*

with love~>
 nyza daud

kenapa lelaki suke tengok girl seksi 3 kali ?




Assalamualaikum. :)
Hi kaki intip,kaki skodeng , semua kaki lahh . #kaki terajang,boleh?#
aku datang balekk lepas berape jam aku update . wee :P
sebelum tu ,korang nampak tak page badge belah kanan? nyza daud belog's tu ? jgn lupe like page tu ohkay.
okay,bace dahh title tuhh ?title yg mnyakitkan? kesah~ *tak ambik tau ohkay*
kalau taknak bace ,skip bace post lain yek :) 
okay,kite mulakan story scary kite . . enjoy it ! chill ;)

Korang perasaan tak apabila seorang lelaki yang melihat perempuan yang agak seksi/terdedah yang tidak sepatutnya. Dia akan memandang sebanyak tiga kali. Ini auta bukan fakta. Tetapi benar. Mahu percaya atau tidak. Terpulang pada diri korang?Aku akan teruskan pendedahan eksklusif. *bajet wartawan nokk*


HAHA ! nampak ni nok ? #kau mampu ?#




Pandangan pertama.
1.Tertengok/terpandang.

Semua orang ada mata kan?*bukan yg buta atau sebagainya*Takkan la nak jalan-jalan kena tutup. Jadi,pandangan pertama seorang lelaki adalah pandangan yang tidak sengaja. Tertengok bah..#konon ohkay# Bukan niat di hati nak tengok..tapi rezeki..hehe..*gatai noo* Tidak lah. Erti kata lain. Tidak sengaja..Dah benda tue berlaku depan mata,.kann?? *alang-alang tuhh kann .*


Pandangan kedua.

2. Memastikan.


Apakah yang dimaksudkan dengan memastikan ini?*nie sume bakal jadi mgsa simbah asid nih .* Nak pastikan yang benda dia tengok tadi dah takda..Kalau ada,nak buat macam mana…kan brader?Nyza cakap betul nie..Korang setuju je laa..kan? kan? Faham tak makna memastikan? Kalau faham,bagus lah.. Kalau tak paham tu,pi bukak kamus yek.xD *Bukak kamus jugak *



Pandangan yang terakhir[kot]. <-- ayat keling *hiks*
3.Mencegah/menegur

Ha.Yang nie memang baik hati..Kalau pandangan ketika masih berlaku perkara itu..atau perempuan itu masih ada kat situ..Dia nak pi cegah la tue. Macam terselak skirt ka..*number fone ape ka* Dia nak pi tegur.Kalau dah okay,alhamdulillah. Haa.baik kan lelaki *sesangat kann uolss =='* Bukan niat di hati nak mengintai tau..betul tak brader?? Haa..nak buat amal jugak tue….hehe…

Macam mana? Okay tak? Auta ke Fakta? Entah laa…korang rasa apa ek? Perkara nie betul laaah…setuju??? Ehem2..ada perempuan yang tak puas hati??*aku sendiri tak puas aty nih* Jangan fikir negatif aa...

copyright dari seorang blogger,mane2 yg ngek2 tu telah ditokok tambah oleh saye sendiri :)
renung-renungkan dan selamat beramal . :)




nota cik nyzadaud~> kalau bf anda begitu , jgn lahh bawak dorg pi tempat2 yg byk pompuan cantik . *nasihat diri sendiri jugak ,hiks* bf nyza jauh ,tak kesah :)
#ade ke tempat takde pompuan cantik?# *sambil merenung*






with love ,
nyza daud :)



24 October 2011

24 ciri-2 org yg mencintai kamu



Dalam kehidupan, kamu tidak sedar apa yang dilakukan oleh seseorang terhadap diri kamu merupakan satu petanda yang dia mencintai kamu. Mungkin bagi kamu dia cuma bermain-main. Mahu tahu kebenarannya?Berikut merupakan 24 ciri-ciri yang dilakukan oleh seseorang yang menunjukkan bahawa dia mencintai kamu.
  1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.
  2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
  3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang terbaikk dann terhebadd walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.
  4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.
  5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti 'selamat pagi', 'selamat hari minggu', 'selamat tidur', 'take care', dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan "aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.
  6. Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.
  7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.
  8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.
  9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.
  10. Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.
  11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS 'good luck' untuk memberi semangat kepada kamu.
  12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.
  13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.
  14. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.
  15. Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.
  16. Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar 'jauh dimata, dekat dihati?'
  17. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.
  18. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.
  19. Orang yang mencintai kamu merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang kadang-kadang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.
  20. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.
  21. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.
  22. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.
  23. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.
  24. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


nak tahu ape yg jadi semangat dan harapan aku menunggu die?
* mesej kat inbox ,mase kiteowg 1st chat kat FB , sampai lah tuka num fone ,semua mcg kat f0ne . aku still simpan .ayat-2 sweet die .:) 
aku tahu hati die tawar pada aku ,aku tak nafikan aku juga merasakan bnde yg same,tapi aku akan bace semula mcg tu supaya aku tak buang perasaan nih jauhjauh :)


p/s: aku juga salah seorang insan yg mencintai insan yg dimiliki org lain .sebelum jumpe artikel nih ,aku dah buat bende yg sama seperti diatas . tak sgka lak boleh same. mungkin betul ,kite dah syg sumenye jadi .even awk tak reply mcg saye pun , saye tak kesah . ^_^ saye tahu awk busy ,.walaupun awk sebuk layan gf awk takpe,sy akan tggu sampai satu hari nanti awk kata "saya tak perlukan awk lagy" masa tu saya akan pergi .but now? awk tak kate ape-2 . insya-allah aku akan tggu dia :')
#sayebukanperampas,cumamahudicintai .



22 October 2011

Andai lelaki tahu :')




Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.
Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.
Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.
Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.
Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih menganggap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian.
Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘I LOVE YOU’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.
Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.
Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang boleh menggoncang dunia dan mungkin boleh pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak-anak anda.

27 January 2011

mereka bebas dari virus ! thanx g0d ! ♥

lupe ma0 cite. .
DANI & ABY ,mereka adalah ank2 kucing aq , ,due ek0r uh jew . .
ABY , kucing betine yg ibu aq jmpe kt dpn umh jiran. . .
kaler bulu die itam tompok2 putih . .kecik agy . .2 bulan cm uh . .
kucing betina yg MANJEW n suke bgesel . .ahha!
DANI pulak ,kucg yg aq kutip at belakang PETR0NAS. .
special nye die,dani nieh cacat ..
p siyes muke die c0mel sgtt2 d0e ..
bdn kecik tp telinga die besaw . .mcm alien . .haha
kuku die ade 3 jew..ptutnye an ade 5 . .
bulu die kaler 0RANGE . .bulu die pnjg ..
kucg jantan yg sgt2 JAMBU muke die. . haha
name DANI nieh hasil aq nan ex bf aq cari . .
DAYAT+NIZA ..=DANI:)
P yat ,awk da tana amik ta0 an sal dani?
tape la,owg akn jge dani bek2. .
ary uh VIRUS yg same mnyerang kucg kazen aq..
virus nie cm sampak ayam lha . .
brjgkit dri air liur ,udara . .bak kate,mmg sng lha mao jgkit !
virus nie akn menutup rongga2 prnafasan ..
jd haiwan2 nie xkn blh bnafas. .
kucg mne rety bnafas pkai mlut an . .virus nie  kjp jew..
3 ary kucg2 nie akn maty cm uh jew. .
cirit birit ,lendir di mulut ,
adalah tanda virus nieh ..
virus nie akn mkn usus2 haiwan nie smpai hncur.  .
n plg truk ,TIADA PENAWAR lg utk virus nieh . .!
virus nie ta bahaya utk manusia..
kao kucg yg kne virus nieh ,hnye akn brjgkit dgn kucg jew..
anjing or hamster sume tdk akn djgkiti . .
aq fuck gyler virus nieh ..
2 ek0r ank kucg aq da maty . .
aq tgk aby p0wn da brjgkit,
3ary 3 mlm aq ta td0w sbb jage aby n dani . .
aq tak0wd dani n aby maty ..
ma0 nye gyler aq. .
aq slalu d0a pd ALLAH . . .
kalo ALLAH  pnjgkn umo dani n aby ,aq sgup khilangan harta bende aq .
jgn lha dani n aby , .
uhm . .alhamdulillah ..
Allah dgr d0a aq. .
dani n aby makin sehad. . da blh bguraw2 p0wn . .
dani skrg kalo aq tye die ta mndi kew,die akn geget broadband aq. .
tape lha ,ta kesa .. syg sgt dani n aby  .even mereka cuma HAIWAN . .
mereka ade hak utk disayangi an?Skrg waktu ptg aq dihabiskn utk bwk dani n aby jln2 nek kete aq. .
sesungguhnye aq brsyukur dgn segala yg tlh DIA berikan pdku,.
THANX ALLAH . .